Voortvluchtige crimineel aangehouden in Amsterdam

maandag 2 december 2013

Amsterdam - De Amsterdamse politie heeft donderdag 28 november de voortvluchtige Albanese crimineel D. S. op straat aangehouden. De arrestatie vond omstreeks 15.30 uur plaats op de Diezestraat in de Rivierenbuurt. S. werd sinds 2008 door de autoriteiten in Groot-Brittanni gezocht in verband met grootscheepse drugshandel en witwassen. Zijn foto en naam waren in het kader van ?Operation Return? vrijgegeven en getoond via het internet en in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Na controle werd hij aan de hand van het paspoort dat hij bij zich droeggedentificeerd. De rechercheur herkende de man van het project OperationReturn. Zijn foto en bijzonderheden waren gedeeld met surveillerendepolitiemensen en besproken in de briefings op politiebureaus. De man kon zonderproblemen worden aangehouden. Na een check bij de Britse autoriteiten bleek hetinderdaad om de voortvluchtige 36-jarige man van Albanese afkomst te gaan. Deman is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie. De man zit nuin overleveringsdetentie en zal, als de rechtbank dat toestaat, wordenovergedragen aan de Britse autoriteiten.

Operation Return

Operation Return is een samenwerkingsverband tussen de Britse autoriteiten,het Openbaar Ministerie Amsterdam en de Eenheid Amsterdam. In deze samenwerkingspelen ook het Britse Crimestoppers en het Nederlandse Meld Misdaad Anoniem eenrol. Het project werd opgezet nadat duidelijk was geworden dat Britsevoortvluchtige criminelen zich regelmatig in Amsterdam of de directe omgevingophielden. Van deze voortvluchtige Britse criminelen waarbij er een indicatiewas dat die zich mogelijk in Amsterdam of Nederland zouden ophouden, werden defoto's op het internet geplaatst. In de loop der jaren zijn diversevoortvluchtigen opgespoord, aangehouden en overgedragen aan de Britseautoriteiten. Het gaat daarbij om personen die zich in Groot-Brittanni schuldighadden gemaakt aan ernstige misdrijven of daarvan verdacht werden. In sommigegevallen waren de personen al veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.

'Amsterdam is not the place to be'

Hanneke Ekelmans, vanuit de eenheidsleiding verantwoordelijk voor Opsporing,spreekt van een mooie aanhouding. "De samenwerking met de Britse collega's isfantastisch. We hebben de afgelopen jaren al tientallen zware Britse criminelenaangehouden. We zien dat onze aanpak succesvol is, we treffen steeds minderBritse voortvluchtige criminelen aan. Onze boodschap - 'Amsterdam is not theplace to be' - werpt kennelijk zijn vruchten af. De enkeling die deze boodschapniet begrijpt, wordt opgespoord en overgeleverd aan de Britse autoriteiten."

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Zaandam | 112 alarmeringen Zaandam | Goedkoop Tanken in Zaandam | Supermarkten in Zaandam | Weerbericht Zaandam